Näyttääpi olevan toinen perjantaimeemi peräkkäin, joka käsittelee ruokaa. Oli vaan pakko osallistua tähän, kun ruoka kerran on intohimoni...

Eli siis, kerrohan 6 mieleenpainuvinta ruokamuistoasi:

1. Manhattanin moussaka.
Vuonna '89 vietin pari viikkoa yksinäni Kosilla ja ekana iltana olin liian väsynyt etsimään ruokapaikkaa ja päädyin syömään ekaan tavernaan, johon törmäsin hotellilta lähtiessäni. Manhattan oli erittäin rupuinen ja räjähtäneen näköinen paikka, istuimina vanhoja rikkinäisiä busseista irroitettuja penkkejä... ruokalistaa ei ollut, mutta välittömästi mut raahattiin keittiöön tutustumaan talon antimiin. Alkuruoaksi tilasin horiatikin ja pääruoaksi moussakan, joka tarjoiltiin perinteiseen tapaan savivuoasta. Ikinä elämässäni en ole niin hyvää moussakaa syönyt missään!!! Turha kai sanoa, että kävin tuon kahden viikon aikana usein syömässä siellä, kaikki muukin ruoka oli hyvää, mutta tuo moussaka oli unohtumatonta!!! Ehkä sen vuoksi pitäisi joskus mennä uudelleen Kosille - josko vaikka Manhattan olisi vielä olemassa...

2. Äidin kaalikääryleet
Osaan tehdä ruokaa, olen sitä joskus tehnyt työksenikin, mutta kaalikääryleiden teossa on pakko olla jotain taikaa... joka vuosi ihan natiaisesta asti olen istunut pöydän vieressä, kun äiti on kaalikääryleitä tehnyt, vanhempana olin mukana tekemässä niitä. Mutta ei, kotona en niistä saa sen makuisia, vaikka mitä tekisin... salaisuus on pakko olla äidissä!

3. Ensimmäiset etanat
Joskus 80-luvun puolivälin kieppeillä seurustelin pojan kanssa, jonka yrittäjävanhemmat oli olevinaan parempia ja hienompia ihmisiä kuin meikäläisen työväenluokkaan kuuluvat vanhemmat. Heillä oli aivan hirmuinen tarve korostaa taustaansa pröystäilemällä rahoillaan, joten he aina kehittivät kaikenlaista äksöniä meidän nuorten elämään... erään kerran päädyimme jonnekin Helsinkiläiseen hienoon ravintolaan, jossa poikakaverini isä tilasi ruoat kaikille, ettei me nuoret nolattaisi heitä tilaamalla jotain moukkamaista.
Alkuruoaksi tuli sitten etanoita... kaivoin etanan kotilosta haarukkaan, nostin sen melkein suuhuni, kunnes jäin tuijottamaan haarukassa roikkuvaa möykkyä... siinä me sitten toisiamme tuijotettiin, minua potkittiin pöydän alla ja kehoitettiin pistämään etana kiltisti suuhun. Lopulta pistin sen suuhuni, mutta vannon sen seilanneen vatsalaukkuni ja nieluni väliä 10 kertaa ennen kuin se päätti pysytellä pois vatsastani ja päätyi lautasliinan sisään...
Kymmenisen vuotta sitten tutustuin uudelleen etanoihin ja tänä päivänä ne on herkkua!

4. Uudet perunat ja kukkakaali
Joka kesä tämä herkku pompsahtaa uudelleen ruokien top-listalle! Ei kaivanne lisää selityksiä...

5. Lehmän vatsalaukkukeitto (oliskohan ollut nimeltään trappa)
Jälleen kerran seuralaiseni tilasi meille ruoan, kun lista oli vain ja ainoastaan italiaksi. Hän väitti tuntevansa italialaisen ruoan läpikotaisin, mutta jäipä ko. ruokalaji häneltäkin syömättä... pitkässä liemessä lillui muutama eksynyt kasvis ja sitten sellaisia suikaleita, jotka näyttivät iholta, joka on kananlihalla... sellasta nypyllistä harmahtavaa... vieläkin sisuskalut kääntyy ympäri, kun sitä ajattelen :( Luojan kiitos Roomasta löytyi hyvääkin ruokaa, vaikka ensivaikutelma oli karmea!

6. Savukampela
Ihan lapsuudessani perheemme teki aina välillä pitkiä autoreissuja Nauvoon ihan vaan sen takia, että lossirannoissa oli sellaisia pieniä kojuja, joissa myytiin lämpimiä savustettuja kampeloita. Siellä me sitten istuttiin jossain rantakalliolla ja mutusteltiin kampelaa suoraan voipaperista. Mukana meillä oli aina vielä kahvit termarissa (juu-u, minä olen juonut kahvia koko ikäni!) ja pullat... enää ei ole lossirannoissa myytävänä kampelaa, mutta kalana kampela on vieläkin maailman parhaita!

Tätä listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin... feta-parsakaalipiirakka vie kielen mennessään tai pelkkä ajatuskin paahdetuista maissintähkistä Ateenssa saa meikäläisen kuolaamaan... uunituore leipä, päälle pelkästään sipaisu margariiniä, nuotiolla paistettu lettu, kesäkeitto, P:n tekemät "jääkaapintyhjennys-pizzat"...