Näyttääpi olevan toinen perjantaimeemi peräkkäin, joka käsittelee
ruokaa. Oli vaan pakko osallistua tähän, kun ruoka kerran on
intohimoni...
Eli siis, kerrohan 6 mieleenpainuvinta ruokamuistoasi:
1. Manhattanin moussaka.
Vuonna '89 vietin pari viikkoa yksinäni Kosilla ja ekana iltana olin
liian väsynyt etsimään ruokapaikkaa ja päädyin syömään ekaan tavernaan,
johon törmäsin hotellilta lähtiessäni. Manhattan oli erittäin rupuinen
ja räjähtäneen näköinen paikka, istuimina vanhoja rikkinäisiä busseista
irroitettuja penkkejä... ruokalistaa ei ollut, mutta välittömästi mut
raahattiin keittiöön tutustumaan talon antimiin. Alkuruoaksi tilasin
horiatikin ja pääruoaksi moussakan, joka tarjoiltiin perinteiseen
tapaan savivuoasta. Ikinä elämässäni en ole niin hyvää moussakaa syönyt
missään!!! Turha kai sanoa, että kävin tuon kahden viikon aikana usein
syömässä siellä, kaikki muukin ruoka oli hyvää, mutta tuo moussaka oli
unohtumatonta!!! Ehkä sen vuoksi pitäisi joskus mennä uudelleen Kosille
- josko vaikka Manhattan olisi vielä olemassa...
2. Äidin kaalikääryleet
Osaan tehdä ruokaa, olen sitä joskus tehnyt työksenikin, mutta
kaalikääryleiden teossa on pakko olla jotain taikaa... joka vuosi ihan
natiaisesta asti olen istunut pöydän vieressä, kun äiti on
kaalikääryleitä tehnyt, vanhempana olin mukana tekemässä niitä. Mutta
ei, kotona en niistä saa sen makuisia, vaikka mitä tekisin... salaisuus
on pakko olla äidissä!
3. Ensimmäiset etanat
Joskus 80-luvun puolivälin kieppeillä seurustelin pojan kanssa, jonka
yrittäjävanhemmat oli olevinaan parempia ja hienompia ihmisiä kuin
meikäläisen työväenluokkaan kuuluvat vanhemmat. Heillä oli aivan
hirmuinen tarve korostaa taustaansa pröystäilemällä rahoillaan, joten
he aina kehittivät kaikenlaista äksöniä meidän nuorten elämään... erään
kerran päädyimme jonnekin Helsinkiläiseen hienoon ravintolaan, jossa
poikakaverini isä tilasi ruoat kaikille, ettei me nuoret nolattaisi
heitä tilaamalla jotain moukkamaista.
Alkuruoaksi tuli sitten
etanoita... kaivoin etanan kotilosta haarukkaan, nostin sen melkein
suuhuni, kunnes jäin tuijottamaan haarukassa roikkuvaa möykkyä... siinä
me sitten toisiamme tuijotettiin, minua potkittiin pöydän alla ja
kehoitettiin pistämään etana kiltisti suuhun. Lopulta pistin sen
suuhuni, mutta vannon sen seilanneen vatsalaukkuni ja nieluni väliä 10
kertaa ennen kuin se päätti pysytellä pois vatsastani ja päätyi
lautasliinan sisään...
Kymmenisen vuotta sitten tutustuin uudelleen etanoihin ja tänä päivänä ne on herkkua!
4. Uudet perunat ja kukkakaali
Joka kesä tämä herkku pompsahtaa uudelleen ruokien top-listalle! Ei kaivanne lisää selityksiä...
5. Lehmän vatsalaukkukeitto (oliskohan ollut nimeltään trappa)
Jälleen kerran seuralaiseni tilasi meille ruoan, kun lista oli vain ja
ainoastaan italiaksi. Hän väitti tuntevansa italialaisen ruoan
läpikotaisin, mutta jäipä ko. ruokalaji häneltäkin syömättä... pitkässä
liemessä lillui muutama eksynyt kasvis ja sitten sellaisia suikaleita,
jotka näyttivät iholta, joka on kananlihalla... sellasta nypyllistä
harmahtavaa... vieläkin sisuskalut kääntyy ympäri, kun sitä ajattelen
:( Luojan kiitos Roomasta löytyi hyvääkin ruokaa, vaikka ensivaikutelma
oli karmea!
6. Savukampela
Ihan lapsuudessani perheemme teki aina välillä pitkiä autoreissuja
Nauvoon ihan vaan sen takia, että lossirannoissa oli sellaisia pieniä
kojuja, joissa myytiin lämpimiä savustettuja kampeloita. Siellä me
sitten istuttiin jossain rantakalliolla ja mutusteltiin kampelaa
suoraan voipaperista. Mukana meillä oli aina vielä kahvit termarissa
(juu-u, minä olen juonut kahvia koko ikäni!) ja pullat... enää ei ole
lossirannoissa myytävänä kampelaa, mutta kalana kampela on vieläkin
maailman parhaita!
Tätä listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin... feta-parsakaalipiirakka
vie kielen mennessään tai pelkkä ajatuskin paahdetuista maissintähkistä
Ateenssa saa meikäläisen kuolaamaan... uunituore leipä, päälle
pelkästään sipaisu margariiniä, nuotiolla paistettu lettu, kesäkeitto,
P:n tekemät "jääkaapintyhjennys-pizzat"...
perjantai, 22. heinäkuu 2005
Kommentit